Το άγχος αποχωρισμού είναι μια φυσιολογική φάση στην ανάπτυξη των μικρών μας θησαυρών, που εμφανίζεται συνήθως κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Όταν η ώρα του αποχωρισμού πλησιάζει, τα μικρά μας μπορεί να εκφράσουν την ανησυχία τους με τρόπους που μας λιώνουν την καρδιά – κλάματα, γαντζώματα στο πόδι, ή αυτή η γλυκιά αλλά γεμάτη ανησυχία ματιά που μοιάζει να λέει «Μαμά, πού πας;».
Παρόλο που η αντίδραση αυτή είναι απολύτως φυσιολογική, μπορεί να φέρει άγχος τόσο στα παιδιά όσο και στις μαμάδες (ναι, ακόμη και οι πιο ψύχραιμες μαμάδες το νιώθουν!).
Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τις αιτίες του άγχους αποχωρισμού, τα συμπτώματά του, και φυσικά, θα προτείνουμε πρακτικές και fun στρατηγικές για να κάνουμε αυτή τη φάση λίγο πιο εύκολη για όλους.
Το άγχος αποχωρισμού είναι το συναισθηματικό rollercoaster που βιώνει το παιδί μας όταν αποχωρίζεται τους γονείς του ή κάποιο πρόσωπο που αγαπά πολύ (δηλαδή, εσάς!). Είναι ένα από τα ναμενόμενα σκαλοπάτια της ανάπτυξης, που συνήθως ξεκινά γύρω στους 6-8 μήνες και μπορεί να κρατήσει μέχρι τα πρώτα του γενέθλια (και ίσως λίγο παραπάνω). Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο να το διαχειριστούμε, είναι ένα σημαντικό βήμα για το μικρό σας, καθώς μαθαίνει να νιώθει ασφάλεια ακόμη και όταν δεν είστε δίπλα του (εδώ μπαίνουν τα μεγάλα αποθέματα υπομονής μας!).
Αναρωτιέστε γιατί ο μικρός σας άγγελος δυσκολεύεται τόσο να σας αφήσει; Μην ανησυχείτε – υπάρχουν καλές, φυσιολογικές εξηγήσεις για αυτό:
Τα συμπτώματα του άγχους αποχωρισμού ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και τη διάρκεια του αποχωρισμού. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Μην ανησυχείτε – υπάρχουν τρόποι να κάνουμε τον αποχωρισμό λίγο πιο εύκολο για το μικρό σας αλλά και για εσάς! Η αντιμετώπιση του άγχους αποχωρισμού απαιτεί κατανόηση, υπομονή και υποστήριξη από τους γονείς και τους φροντιστές. Ας δούμε ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν:
Η καθιέρωση μιας σταθερής ρουτίνας για τομικρό σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους αποχωρισμού. Οι ρουτίνες προσφέρουν στα παιδιά μια αίσθηση ασφάλειας και προβλεψιμότητας, καθώς γνωρίζουν τι να περιμένουν. Ενσωματώστε στην καθημερινή ρουτίνα σταθερές ώρες για γεύματα, ύπνο και παιχνίδι. Ειδικά για την ώρα του αποχωρισμού, μπορείτε να δημιουργήσετε μια συγκεκριμένη διαδικασία, όπως ένα ειδικό φιλί ή μια αγκαλιά, μπορεί να γίνει το μαγικό σας κόλπο για να συνδέσει ο μικρός σας τον αποχωρισμό με κάτι θετικό.
Αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να εισάγετε σταδιακά το παιδί σας σε καταστάσεις όπου θα χρειαστεί να σας αποχωριστεί σταδιακά, σαν ένα παιχνίδι. Ξεκινήστε με μικρούς αποχωρισμούς για σύντομα χρονικά διαστήματα και αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια. Για παράδειγμα, αφήστε το παιδί με έναν έμπιστο φροντιστή για λίγα λεπτά και επιστρέψτε. Σταδιακά, αυξήστε το χρόνο που μένει μόνο του, δίνοντάς του έτσι την ευκαιρία να συνηθίσει τον αποχωρισμό και να καταλάβει ότι πάντα θα επιστρέφετε.
3. Ενθάρρυνση της ανεξαρτησίας
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναπτύξει ανεξαρτησία μέσα από δραστηριότητες που μπορεί να κάνει μόνο του. Μέσα από το παιχνίδι, τις ομαδικές δραστηριότητες ή ακόμα και τις μικρές δουλειές στο σπίτι, το παιδί μαθαίνει να νιώθει ότι μπορεί να καταφέρει πράγματα και μόνο του.
Όταν έρθει η στιγμή του αποχωρισμού, προσπαθήστε να το κάνετε σύντομα, ήρεμα και γλυκά. Μην παρατείνετε την αποχώρηση και μην επιστρέφετε συνεχώς για να ελέγξετε το παιδί, καθώς αυτό μπορεί να εντείνει το άγχος του. Δώστε στο παιδί σας ένα σταθερό και ήρεμο μήνυμα ότι θα επιστρέψετε σύντομα και ότι είναι ασφαλές.
Προσπαθήστε να συνδέσετε τον αποχωρισμό με κάτι θετικό ή με κάτι που το παιδί αγαπά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια αγαπημένη δραστηριότητα ή ένα παιχνίδι που θα ασχοληθεί το παιδί κατά τη διάρκεια της απουσίας σας. Μπορείτε επίσης να δώσετε στο παιδί σας ένα μικρό αντικείμενο που του θυμίζει εσάς, όπως μια φωτογραφία ή ένα αγαπημένο παιχνίδι, για να νιώθει συνδεδεμένο μαζί σας ακόμα και όταν δεν είστε κοντά.
Βρείτε στο Coolclub.gr την καλύτερη συλλογή από παιχνίδια!
Βεβαιωθείτε ότι οι φροντιστές του παιδιού σας γνωρίζουν τις ανάγκες του και ακολουθούν την ίδια προσέγγιση με εσάς. Μια ομαλή μετάβαση είναι το κλειδί για να μειωθεί το άγχος αποχωρισμού και να διατηρηθεί η ηρεμία (για όλους!).
Δείξτε στο μικρό σας ότι καταλαβαίνετε πώς νιώθει. Δώστε του την ευκαιρία να εκφράσει το άγχος του, και αγκαλιάστε το με κατανόηση. Μερικές φορές, όλα αυτά που χρειάζεται είναι να ξέρει ότι η μαμά το καταλαβαίνει απόλυτα.
Μιλήστε στο μικρό σας για τον αποχωρισμό με ήρεμο και θετικό τρόπο. Εξηγήστε του πού πηγαίνετε και πότε θα επιστρέψετε. Η σταθερότητα και η θετική προσέγγιση θα βοηθήσουν το μικρό σας να καταλάβει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Προσπαθήστε να μην κάνετε ξαφνικές αλλαγές στη ρουτίνα του μικρού σας. Όσο πιο προβλέψιμη είναι η ημέρα του, τόσο πιο ήρεμο θα είναι. Ενημερώστε το εκ των προτέρων για οποιαδήποτε αλλαγή, όπως την πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό ή την άφιξη μιας νέας νταντάς.
Αν το άγχος αποχωρισμού συνεχίζει να είναι έντονο, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό. Ένας παιδίατρος ή παιδοψυχολόγος μπορεί να σας προσφέρει την υποστήριξη που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε αυτή τη φάση με επιτυχία.
Υπομονή, μαμάδες και συνέπεια! Το άγχος αποχωρισμού είναι μια φυσιολογική φάση της ανάπτυξης και κάθε παιδί την αντιμετωπίζει με τον δικό του ρυθμό. Η συνέπεια στις ρουτίνες και στις στρατηγικές που ακολουθείτε βοηθά το μικρό σας να νιώθει ασφάλεια και να προσαρμόζεται πιο εύκολα. Και θυμηθείτε, η κατανόηση και η ενσυναίσθηση είναι τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί σας αυτή τη στιγμή.
Με την κατάλληλη υποστήριξη, υπομονή και εφαρμογή των κατάλληλων στρατηγικών, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει το άγχος αποχωρισμού με επιτυχία, δίνοντάς του τα εφόδια που χρειάζεται για να αναπτύξει την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία του.
Το ταξίδι αυτό μπορεί να είναι γεμάτο προκλήσεις, αλλά οι ανταμοιβές – ένα παιδί που αισθάνεται ασφαλές και αγαπημένο – αξίζουν κάθε προσπάθεια!
Μέχρι τότε, διαβάστε εδώ όλες τις συμβουλές μας για τον ερχομό του νέου σας μωρού!