Σίγουρα θα είστε γνώριμοι με τη φράση “ο άνθρωπος φύσει κοινωνικό όν”, του πολύτιμου φιλοσόφου Αριστοτέλη. Και πράγματι, η έννοια του ανθρώπου μέσα σε μια κοινωνία, επηρεάζει και επηρεάζεται ταυτοχρόνως, από τη συνύπαρξή του με τους γύρω του και δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς αυτήν. Οι ανθρώπινες σχέσεις, όλων των ειδών, διαμορφώνουν το χαρακτήρα αλλά και τις πεποιθήσεις μας σε έναν βαθμό, ήδη από τα πρώτα μας λεπτά σε αυτόν τον πλανήτη. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να κοινωνικοποιούμαστε και συνεπώς να συνυπάρχουμε, εξελίσσοντας και ανταλλάσσοντας εμπειρίες και γνώση. Το τελευταίο, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάπτυξη των παιδιών σε νοητικό επίπεδο και την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία ως μελλοντικοί πλέον ενήλικες.
Η φιλία συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή ενός ανθρώπου και τον βοηθά ουσιαστικά στη χάραξη αυτού του μακρινού δρόμου, ως ένα πιο ευχάριστο και γεμάτο στιγμές χαράς, μονοπάτι. Χαρίζει ψυχική και συναισθηματική υγεία, αποτελεί στήριγμά μας στις δύσκολες στιγμές και μας κάνει να απολαμβάνουμε ακόμα περισσότερο τις χαρούμενες, όταν τις μοιραζόμαστε.
Τι γίνεται ωστόσο στην περίπτωση που το παιδί μας δεν έχει φίλους ή αυτός ο κύκλος, φαντάζει δύσκολος να ανοίξει για εκείνο;
Φυσικά είναι λογικό να σας αγχώνει το γεγονός ότι έχετε παρατηρήσει μια δυσκολία του παιδιού σας να κοινωνικοποιηθεί. Αλλά, είμαστε σε θέση να σας παράσχουμε συμβουλές που θα σας βοηθήσουν αποτελεσματικά στην επίλυση αυτού του προβλήματος και την εδραίωση τελικά φιλικών σχέσεων του παιδιού σας.
Η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που πηγάζει από μέσα μας. Αν όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο στην περίπτωση του παιδιού σας, είναι εύκολο να καλλιεργηθεί. Συγκεκριμένα, η αυτοπεποίθηση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις νέες γνωριμίες και την ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων. Διδάξτε στο παιδί σας να αγαπάει τον εαυτό του και να νιώθει σίγουρο γι΄αυτόν, όπως και να υποστηρίζει τις απόψεις του με επιχειρήματα. Ενθαρρύνετέ το να πιστεύει στον εαυτό του και στις ικανότητές του, εκπέμποντας έναν αέρα αυτοδυναμίας-αλλά όχι ναρκισσισμού-κάτι που τελικά θα αντανακλά και θα εκλύει τους άλλους από μόνο του.
Έχοντας χτίσει τη βάση της υγιούς αυτοπεποίθησης, είναι χρήσιμο να μάθετε στο παιδί σας τι σημαίνει επικοινωνία αλλά και το βάρος που κρατά αυτή η έννοια. Σημαντικές επίσης δεξιότητες που πρέπει να καλλιεργηθούν, είναι η συνεργασία και η ακρόαση των αιτημάτων ή και προβλημάτων του άλλου. Η σημασία του να νοιαζόμαστε για τον συνάνθρωπό μας και να αλληλοβοηθάμε, θα ανοίξουν το δρόμο για νέες επικοινωνίες και αμοιβαία εκτίμηση.
Συμμετέχετε σε παιδικές ομάδες για να δώσετε στο παιδί σας την ευκαιρία να γνωρίσει άλλα παιδιά μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες και ποιοτικό χρόνο. Επισκεφθείτε πάρκα και παιδικές χαρές, αδράξτε τις ευκαιρίες των παιδικών πάρτυ και τη συναναστροφή με μητέρες άλλων παιδιών, για να χτίσετε διαρκείς στο χρόνο σχέσεις και φυσικά, να επωφεληθείτε και εσείς οι ίδιοι από το χρόνο που περνάτε με το παιδί σας.
Η λογοτεχνία είναι πάντα καλή ιδέα σε ό,τι αφορά τη διδαχή των παιδιών. Υπάρχουν πολλά βιβλία που ασχολούνται με τη θεματική της φιλίας και της κοινωνικοποίησης τους, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημασία της φιλίας, να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και να μάθουν πώς να αλληλεπιδρούν με άλλα παιδιά. Μερικά βιβλία που συνιστούμε να αγοράσετε στο παιδί σας είναι τα "Οι Φίλοι του Μικρού Νίκου" από τον Ρενέ Γκοσινιάν και «Συγγνώμη!» από τη Λάντα Νόρμπερτ.
Ρωτήστε το παιδί σας για τα ενδιαφέροντά του και βοηθήστε το να βρει ένα αθλητικό πρόγραμμα ή ένα χόμπι που το ενδιαφέρει πραγματικά. Εάν το παιδί επιλέγει κάτι που το ενδιαφέρει, είναι πιο πιθανό να γνωρίσει παιδιά με κοινά ενδιαφέροντα, κάνοντας παράλληλα αυτό που το γεμίζει. Συνήθως αυτό γίνεται αβίαστα από τη στιγμή που εντάσσεται σε μια κοινωνική δραστηριότητα, καταλήγοντας τελικά στην ανάπτυξη σχέσεων με άλλους συμπαίκτες και στη σύνδεση υπό την έννοια της συνεργασίας, της ομαδικότητας και του κοινού συμφέροντος.
Ως τελευταία συμβουλή, προτείνουμε να θέτετε εσείς οι ίδιοι το παράδειγμα για το παιδί σας, εννοώντας πως με το να ακολουθείτε οι ίδιοι στην καθημερινότητά σας κάποιες βασικές αρχές συνύπαρξης και κοινωνικών δεξιοτήτων, θα εμπνεύσετε και θα παροτρύνετε έμμεσα και το παιδί σας να ακολουθεί τον τρόπο που λειτουργείτε. Το να αποτελείτε ένα θετικό πρότυπο για το παιδί σας, μιας και είστε ο πιο άμεσος κύκλος του, θα το επηρεάσει σαφώς και στο μεγαλύτερο βαθμό για την οικοδόμηση της προσωπικότητάς του και των φιλικών του σχέσεων.
Το σημαντικότερο σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι να είστε υπομονετικοί και να δώσετε χρόνο στο παιδί σας να κατανοήσει αυτές τις πρακτικές και να ενστερνιστεί τις συμβουλές που του δώσατε. Θυμηθείτε πως κάθε παιδί είναι διαφορετικό και χρειάζεται το δικό του χώρο και χρόνο εώς ότου αποφασίσει το ίδιο να κάνει πράξη την κοινωνικοποίησή του. Αρκεί να το υποστηρίζετε και να το βοηθάτε στην πορεία του μέχρι εκεί!
Άλλωστε, φίλοι είναι τα αδέρφια που διαλέγουμε!